Nederlandse bedrijven nog altijd vaak betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen en milieuschade (2020-2022)
Dit overzicht bevat een niet-uitputtende selectie van twintig berichten uit…
De Nederlandse overheid moet een wettelijke brede due diligence-verplichting invoeren. Deze wetgeving verplicht bedrijven om in lijn met de OESO-richtlijnen de zes stappen van due diligence uit te voeren. De overheid moet een toezichthouder instellen die de wet handhaaft en waar nodig sancties oplegt.
Deze brede due diligence-wetgeving moet ervoor zorgen dat bedrijven risico’s op mensenrechtenschendingen en milieuschade in hun ketens identificeren, voorkomen en tegengaan. Wetgeving stelt een duidelijke norm en zorgt ervoor dat achterblijvende bedrijven in beweging komen. Dankzij wetgeving wordt ook de effectiviteit van vrijwillige beleidsinstrumenten, zoals multistakeholderinitiatieven, vergroot.
Deze wetgeving moet gelden voor alle Nederlandse bedrijven en alle bedrijven die op de Nederlandse markt opereren. Toezicht en handhaving zijn een onmisbaar onderdeel van due diligence-wetgeving. Een toezichthouder moet het lerend vermogen van bedrijven bevorderen en als bedrijven de wet herhaaldelijk niet naleven daar consequenties aan verbinden, bijvoorbeeld door uitsluiting van vergunningen, subsidies of andere vormen van overheidssteun of door het opleggen van boetes.
lees meer minder