Betekenisvolle stakeholderbetrokkenheid bij due diligence
In de United Nations Guiding Principles on Business and Human…
Transparantie is een onderdeel van MVO én een voorwaarde voor MVO. De maatschappij − dat wil zeggen consumenten, werknemers, omwonenden of beleggers − hebben de juiste informatie nodig om keuzes te maken, met het bedrijf in dialoog te gaan of om in te schatten welke gevolgen ze gaan ondervinden van bepaalde bedrijfsactiviteiten.
Nederland moet, in navolging van andere landen, overgaan tot een wettelijke plicht tot MVO-rapportage. De plicht moet gelden voor een ruime groep bedrijven. Deze rapportages moeten gebaseerd worden op de internationale MVO-normen. Naast informatie over het beleid moeten bedrijven inzicht geven in de daadwerkelijke impact op de maatschappij en hun due diligence-proces.
Daarnaast is het nodig dat bedrijven ook op andere manieren transparanter worden, bijvoorbeeld via consumenteninformatie en specifieke informatie voor mensen die door het bedrijf gedupeerd zijn. Ook het succes van het MVO-beleid van de overheid, zoals duurzaam inkopen of het stellen van MVO-voorwaarden aan overheidssteun, staat of valt met transparantie door bedrijven.
De overheid kan hier op vele manieren aan bijdragen. Het MVO Platform deed daar voorstellen voor in het visiedocument Actieve overheid, transparante bedrijven (2013).
lees meer minder