Akkoord Schone Kleren Kampagne en Landelijke India Werkgroep met Indiase kledingfabrikant

Vandaag hebben het Indiase kledingbedrijf Fibre and Fabrics International (FFI) en dochteronderneming JKPL de rechtszaken ingetrokken tegen de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep, een aantal lokale Indiase arbeidsrechtenorganisaties en internet- en adsl-provider Antenna en XS4ALL.

Dit is het resultaat van een akkoord dat tot stand is gekomen via de bemiddeling van oud-premier Ruud Lubbers. Het akkoord – zoals verwoord in het persbericht van de heer Lubbers – wordt door ons ondersteund en effent de weg voor een duurzame oplossing van mogelijke toekomstige arbeidsconflicten bij FFI/JKPL.  

Een belangrijk onderdeel van de uitkomst van de bemiddeling is dat met instemming van alle partijen, inclusief de lokale organisaties, een ombudspersoon zal worden aangesteld die klachten van werknemers in behandeling zal nemen. Tijdens een bijeenkomst met lokale partijen, die op korte termijn georganiseerd zal worden, zullen nadere beslissingen worden genomen over de taakinvulling van de ombudspersoon.

Een ‘Committee of Custodians’ met daarin onder meer de heer Lubbers en de heer Ashok Khosla, die onder meer voor de Indiase regering en de VN heeft gewerkt, zal als klankbord voor de ombudspersoon dienen en waarborgen dat partijen zich aan het akkoord houden. De ombudspersoon streeft naar oplossingen die voor alle partijen acceptabel zijn. Bij behandeling van klachten is vertrouwelijkheid cruciaal. De ombudspersoon zal regelmatig rapporteren over de voortgang in de behandeling van klachten.

De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben vanaf vandaag hun campagne tegen FFI/JKPL en G-Star gestaakt en maken dat kenbaar op hun websites. Eerdere documenten blijven beschikbaar met een ‘zaak gesloten’ banner.

SKK en LIW zijn verheugd dat werknemers door het intrekken van de rechtszaken zich desgewenst weer bij een vakbond kunnen aansluiten. De lokale vakbond (GATWU) en andere betrokken lokale organisaties (Cividep, NTUI, Munnade) kunnen nu weer vrijuit spreken. Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne: “Wij zijn verheugd dat de lokale organisaties en vakbonden nu kunnen gaan samenwerken aan goede arbeidsomstandigheden in de fabriek, volgens de Indiase wet en internationaal aanvaarde ILO normen”. Gerard Oonk van de Landelijke India Werkgroep voegt toe: ‘Het intrekken van de rechtszaken is een overwinning van de vrijheid van meningsuiting en organisatie én het gezond verstand’.

Op basis van de overeenkomst tussen FFI/JKPL en SKK/LIW heeft het Nederlandse kledingbedrijf G-Star besloten de inkooprelatie met FFI/JKPL te herstellen en daar opnieuw kleding te laten maken. Daarmee is de werkgelegenheid van enkele duizenden mensen gemoeid. SKK en LIW hebben er vertrouwen in dat G-Star en mogelijk andere afnemers van FFI/JKPL in goede samenwerking met de ombudspersoon en lokale organisaties invulling zullen geven aan hun ketenverantwoordelijkheid.
Contact:
Gerard Oonk, directeur Landelijke India Werkgroep
Tel: 030-2321340
E-mail: [email protected]

Christa de Bruin, coördinator Schone Kleren Kampagne
Tel: 020 - 412 27 85
E-mail: [email protected]