Het beruchte oliebedrijf Trafigura zal niet worden vervolgd voor het dumpen van giftig afval in Ivoorkust. Greenpeace vraagt steun voor het initiatief Rights for People, Rules for Business van de European Coalition for Corporate Justice en het MVO Platform.

Greenpeace reageert teleurgesteld op de uitslag: ‘Trafigura hoeft zich nu niet te verantwoorden voor het in gevaar brengen van mens en milieu in Afrika. Een grote misser. En een zwarte dag voor de slachtoffers en het milieu in Ivoorkust’, aldus Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen bij de milieuorganisatie.

Trafigura heeft zich in de Ivoorkust nooit voor een rechter hoeven verantwoorden en ook in Nederland werd door het Openbaar Ministerie van een vervolging afgezien. De redenen hiervoor waren een gebrek aan bewijzen en moeizame omstandigheden, aldus het OM. Deze zaak laat zien dat ernstige milieumisdaden van multinationals onbestraft kunnen blijven.

Volgens Greenpeace is nu de politiek aan zet. Greenpeace vraagt steun voor het initiatief Rights for People, Rules for Business van de European Coalition for Corporate Justice en het MVO Platform. Deze campagne pleit voor strengere wetgeving op Europees niveau die multinationals aansprakelijk houdt voor de impact die zij wereldwijd hebben op mens en milieu. Greenpeace roept iedereen op om de petitie te ondertekenen die is gericht aan de Europese regeringsleiders en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.