Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Wat is MVO? / Transparantie
 

Transparantie

TransparancyTransparantie, oftewel toegang tot informatie, is een belangrijk principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Transparantie is nodig om zinvolle communicatie met stakeholders mogelijk te maken, het draagt bij aan duidelijkheid en keuzemogelijkheden voor consument, inkopers, duurzame beleggers en gedupeerden van misstanden door bedrijven. Ook voor bedrijven zelf biedt transparantie voordelen; het leidt tot meer inzicht in de eigen onderneming en daardoor aan innovatie en verbetert de reputatie waardoor het bedrijf een aantrekkelijker partij wordt voor bijvoorbeeld personeel en investeerders. Transparantie geeft bedrijven maatschappelijke legitimiteit.

De mate waarin bedrijven transparant zijn varieert sterk. Minimaal leveren bedrijven de financiƫle informatie waartoe ze wettelijk verplicht zijn. Daarnaast verwachten stakeholders zoals werknemers, klanten, consumenten, omwonenden, beleggers of burgers in het algemeen, openheid over meer aspecten van de bedrijfsvoering die maatschappelijke impact hebben, zowel in Nederland als wereldwijd. Sommige bedrijven voorzien hierin, maar meestal in beperkte mate en op zeer uiteenlopende manieren.

Het MVO Platform pleit voor meer openheid door bedrijven en voor een overheid die daar meer regie in neemt. Bedrijven dienen op vergelijkbare wijze te rapporten over hun maatschappelijke impact zowel bij eigen vestigingen als in hun productieketen(s). Naast rapportages dienen direct betrokkenen tijdig specifieke informatie te ontvangen over zaken die hen (gaan) raken. Gedupeerden moeten toegang krijgen tot informatie die hen in staat stelt recht en genoegdoening te zoeken.

In het visiestuk Actief overheidsbeleid, transparante bedrijven wordt nader toegelicht welke transparantie van bedrijven wordt verwacht en twaalf voorstellen gepresenteerd waarmee de overheid op tal van manieren maatregelen kan nemen om de openheid van bedrijven te vergroten.

Teaser MVO Platform Standpunten

Overheid en MVO

Voorstellen voor beter beleid

Auteursrecht:  icreative3d / 123RF Stockfoto

MVO Kieswijzer 2017

Politieke partijen en verantwoord ondernemen

 
MVO Platform is hosted by SOMO