Debat over ketenverantwoordelijkheid en transparantie van ondernemingen op donderdag 13 maart 20:30, De Balie, Amsterdam

Onder de noemer ‘wie regelt de knopen van je regenjas’ zet het MVO Platform i.s.m. de Balie het debat over de verantwoordelijkheid van ondernemingen voort. In december 2006 is in ‘hoe transparant is jouw regenjas?’ aandacht besteed aan het belang van transparantie. Nu kijken we naar de vraag óf en in hoeverre een onderneming verantwoordelijk is voor de wijze waarop haar toeleveranciers omgaan met de medewerkers en het milieu. Stopt de verantwoordelijkheid van een onderneming bij de fabriekspoort of gaat die verder? En wat is de rol van de overheid?

Op grond van actuele casussen gaan NGO’s in gesprek met parlementariërs en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over de verschillende aspecten van ketenverantwoordelijkheid. Er zal gekeken worden naar voorbeelden uit de cacao-, soja-, ICT-, en houtsector en naar het belang van transparantie in die ketens. Tijdens de avond wordt tevens een actie gestart ter ondersteuning van de WOK (een initiatief om te komen tot een Wet Openbaarheid Productie en Ketens). De presentatie is in handen van Bahram Sadeghi (programmamaker De Balie/ De wereld draait door) en Evert Nieuwenhuis (freelance journalist/ auteur van De Grote Globaliseringsgids).

Met o.a.:
Jan Jacob van Dijk (CDA)
Cynthia Ortega (ChristenUnie)
Mei Li Vos (PvdA)
Fons Schmid (Global Gap)
Jef Wintermans (Modint)