De zondag in Peking aangekomen Nederlandse handelsmissie zal zich de komende week vooral toeleggen op maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). De circa dertig bedrijven die meegaan om interessante zakencontacten op te doen, krijgen dit jaar expliciet op het hart gedrukt zich een 'bewust imago' aan te meten.

De schaduwzijde

China biedt enorme kansen maar heeft ook een schaduwzijde. Het land worstelt met corruptie, milieuvervuiling en uitbuiting. Ook is er een grote kloof tussen de rijke kust en het arme binnenland.

Het idee dat ondernemen niet alleen draait om winstmaximalisatie begint volgens de ervaren China-ganger Elverding langzaam door te dringen. 'Het proces is in statu nascendi, en speelt vooral in de hoofden van hoge regeringsbeambten.' Maar ook de grote Chinese ondernemingen begeven zich in de voorhoede. 'DSM deelt veel bedrijventerreinen met Chinese ondernemingen. Steeds vaker komen de bestuurders bij elkaar om te spreken over veiligheid of energiebesparing. Van ons kunnen ze leren dat mvo ook in economisch opzicht voordelen heeft bij het aantrekken en behouden van werknemers.'

Zelf heeft Elverding nooit enige belemmering gevoeld om met Chinese collega's te spreken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen, zegt hij. 'Zolang we niet met het vingertje de zaak proberen te bekeren, is er onder ondernemers best ruimte voor openheid.'

Dwangarbeid

Op een voorbereidingsbijeenkomst voor de handelsmissie vorige week kregen de ondernemers recente televisiebeelden van Chinese dwangarbeiders te zien. Anna Pot van Amnesty International legt uit dat ze kerstversiersels maken voor Coca-Cola . 'Ook u kunt onbewust in aanraking komen met dwangarbeid', aldus Pot. 'Kijk goed rond en vraag door!' In aanloop naar de Olympische Spelen in Peking zal Amnesty in toenemende mate aandacht vragenvoor sociale misstanden in China.

 De mensenrechtenorganisatie heeft geen standpunt vóór of tegen de Olympische Spelen in 2008. De organisatie grijpt het evenement wel aan om de Chinese autoriteiten tot verbetering van de mensenrechten te brengen. Amnesty zelf wordt de toegang tot China geweigerd.

Maandag bezoekt de handelsmissie een seminar over duurzaam bouwen. Dinsdag vertrekt het gezelschap naar Dalian, een havenstad in Noord-oost-China. Daar is een bijeenkomst over de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De week wordt afgesloten met een bezoek aan Sjanghai. Daar wordt gesproken over groene genetica.

Bron: Het Financieele Dagblad, 9 juli 2007