De handelsambitie van de Nederlandse overheid is zo groot dat mensenrechten en het milieu eraan ondergeschikt zijn geworden. Dat blijkt onder meer uit het Investico-onderzoek over de Nederlandse betrokkenheid bij ontbossing van de Amazone. Bij de dienstverlening van ambassades aan bedrijven, de organisatie van handelsmissies, de inzet van ministers en het Koninklijk Huis en de verstrekking van subsidies aan bedrijven moeten ook doelen van de Nederlandse overheid over MVO en duurzaamheid weer een rol gaan spelen. Steviger MVO-beleid is bij uitstek het middel om de balans in de belangen te herstellen. Hierbij gaat het onder meer om een uitbreiding van het MVO-beleid voor ambassades, consequente handhaving van MVO-voorwaarden bij subsidies en structurele aandacht voor MVO tijdens handelsmissies.
gerelateerde berichten
Analyse van de Europese IMVO-wetgeving
Het MVO Platform verwelkomt de aanname van de Corporate Sustainability…
IMVO-wetgeving zorgt voor een nieuw tijdperk
Het MVO Platform organiseerde op donderdag 30 mei het evenement ‘IMVO-wetgeving: het nieuwe tijdperk voor verantwoord en duurzaam ondernemen’ in de Humanity Hub in Den Haag. Die dag stonden we stil bij een memorabel moment:…
Mijlpaal bereikt: Europese wet verantwoord ondernemen is een feit
Vandaag hebben de ministers van EU-landen officieel de laatste horde genomen in het proces voor een EU-wet verantwoord ondernemen. De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is daarmee een feit. De EU maakt het voor…
Jaarverslag MVO Platform 2023
Doorbraak voor mensenrechten en milieu: Europees Parlement stemt in met wet verantwoord ondernemen
Het Europees Parlement heeft vandaag met een ruime meerderheid ingestemd met de EU-wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). In maart stemden de EU-lidstaten al in met deze regels. De…
Brief aan de informateurs
Momenteel wordt er gesproken over een programkabinet en een regeerakkoord…
Brief MVO Nederland & MVO Platform aan Europees Parlement over stemming CSDDD
Op 19 maart stemt de Commissie Juridische Zaken in het…
EU-lidstaten stemmen na grote concessies eindelijk in met wet verantwoord ondernemen, Europees Parlement nu aan zet
Vandaag hebben de EU-regeringsleiders na een wekenlange blokkade alsnog ingestemd met de EU-wet verantwoord ondernemen. De EU laat hiermee zien dat het hoog tijd is voor wettelijke regels die bedrijven verplicht om misstanden als uitbuiting,…
Blokkade EU-wet verantwoord ondernemen klap in het gezicht voor miljoenen werkenden en het milieu wereldwijd
De blokkade van EU-lidstaten rondom de Europese wetgeving voor verantwoord en duurzaam ondernemen is bijzonder slecht nieuws voor alle werkenden en gemeenschappen die te maken hebben met mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling in wereldwijde productieketens. Het MVO…
Input consultatie implementatie rapportagewetgeving
Het ministerie van Financiën implementeert momenteel de Corporate Sustainability Reporting…