In de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s) en de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen wordt het betrekken van stakeholders, waaronder vakbonden, maatschappelijke organisaties, gemeenschappen, boeren en werkenden, benoemd als een cruciaal onderdeel van het due diligence-proces. In het debat rondom de precieze inrichting van wetgeving wordt stakeholderbetrokkenheid vaak slechts beperkt of onvoldoende opgenomen. Dat is een gemiste kans: juist het betrekken van de juiste stakeholders in elke fase van due diligence is een voorwaarde om te komen tot een kwalitatief goed proces dat een positieve impact heeft in productielanden en daarmee tevens een toegevoegde waarde voor bedrijven. In dit visiestuk zet het MVO Platform uiteen wat betekenisvolle stakeholderbetrokkenheid nu precies betekent en waarom dit zo belangrijk is. Ook geeft het document verschillende voorbeelden uit de praktijk.
gerelateerde berichten
Doorbraak voor mensenrechten en milieu: Europees Parlement stemt in met wet verantwoord ondernemen
Het Europees Parlement heeft vandaag met een ruime meerderheid ingestemd met de EU-wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). In maart stemden de EU-lidstaten al in met deze regels. De…
Brief MVO Nederland & MVO Platform aan Europees Parlement over stemming CSDDD
Op 19 maart stemt de Commissie Juridische Zaken in het…
Blokkade EU-wet verantwoord ondernemen klap in het gezicht voor miljoenen werkenden en het milieu wereldwijd
De blokkade van EU-lidstaten rondom de Europese wetgeving voor verantwoord en duurzaam ondernemen is bijzonder slecht nieuws voor alle werkenden en gemeenschappen die te maken hebben met mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling in wereldwijde productieketens. Het MVO…
EU-deal verantwoord ondernemen: goed begin, maar wel het halve werk
Het vanmorgen bereikte politieke akkoord over de EU-wetgeving voor verantwoord en duurzaam ondernemen is een historische stap voor de wereldwijde bescherming van mens en milieu. Het MVO Platform juicht toe dat er eindelijk regels komen…
Nationaal Contactpunt waarschuwt voor afbreukrisico EU-wetgeving voor verantwoord ondernemen
De EU-richtlijn voor gepaste zorgvuldigheid (CSDDD) dreigt te leiden tot een “verwatering” van de OESO-richtlijnen en kent een groot “afbreukrisico”. Deze waarschuwing geeft het Nationaal Contactpunt (NCP) voor de OESO-richtlijnen af in de deze zomer…
Speciale aandacht in due diligence-wetgeving voor gemarginaliseerde groepen en gendersensitiviteit
Mensenrechten zijn er voor iedereen, maar niet iedereen kan al…
Mensen in ketens. Opiniepaper over welzijn en bloei van stakeholders in internationale bedrijven
In de discussie over IMVO-wetgeving wordt nu veel gesproken over het Nederlandse vestigingsklimaat en het gelijke speelveld voor bedrijven in Nederland en daarbuiten. Veel te weinig gaat het over ‘de ander’, over de mens die…
Aandachtspunten triloog Corporate Sustainability Due Diligence Directive
Het MVO Platform roept de EU-lidstaten, het Europees Parlement en…
Gemengde gevoelens bij door Europees Parlement bereikte compromis over EU-richtlijn gepaste zorgvuldigheid
Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het onderhandelingsmandaat van rapporteur Lara Wolters (PvdA/S&D) over de EU-richtlijn gepaste zorgvuldigheid. Met het compromis zet het Europees Parlement een grote stap om van verantwoord ondernemen in wereldwijde…
Brief aan minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Het MVO Platform stuurde in mei 2023 een brief aan…