Foto: StevePB, Pixabay

In juni 2020 hebben vijftig bedrijven in Nederland een brief verstuurd aan minister Kaag, waarin zij het kabinet oproepen om due diligence-wetgeving in te voeren. “Er is meer nodig dan vrijwillige samenwerking om het probleem aan te pakken. Wij zijn als gezamenlijk bedrijfsleven vóór een wettelijk kader, als onderdeel van een doordachte mix van IMVO-maatregelen,” schrijven de bedrijven. Volgens de brief bevordert wetgeving de transparantie van bedrijven en zullen meer bedrijven actie ondernemen om negatieve impacts op mens en milieu aan te pakken.

Foto: StevePB, Pixabay

De bedrijven wijzen op de ernst van de problematiek: zo zijn naar schatting bijna 50 miljoen mensen slachtoffer van moderne slavernij en leidt de productie van bijvoorbeeld palmolie, cacao en koffie tot ernstige milieuschade. Volgens de bedrijven beloont wetgeving de inspanningen van voorlopers in het bedrijfsleven en creëert wetgeving een gelijk speelveld voor bedrijven. De bedrijven pleiten er ook voor dat Nederland een internationale koploperspositie inneemt door nationale wetgeving te ontwikkelen, als opstap naar ambitieuze Europese regelgeving.

De brief is ondertekend door onder meer IKEA, Peeze, ACTIAM, ASN Bank, Tony’s Chocolonely, Nestlé Nederland, Auping, Arte Natuursteenbewerking, Triodos Bank, Fairphone, Delicia, Moyee Coffee, Verstegen Spices & Sauces, Wessanen en innocent drinks. Eerder pleitte MVO Nederland, een bedrijvennetwerk van meer dan 2000 ondernemingen, ook voor de invoering van due diligence-wetgeving in Nederland.