Op deze pagina worden nieuwsberichten en lobbybrieven weergegeven waarin het internationaal normenkader voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals de UN Guiding Principles en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, expliciet aan bod komt.
MVO-normenkader
gerelateerde berichten
Suggesties voor een ISV-beleid in lijn met de OESO-richtlijnen
Het huidige ISV-beleid is nog steeds onvoldoende in lijn met…
Brief Commissiedebat Informele Raad Buitenlandse Zaken Handel d.d. 7 maart 2023
Het MVO Platform heeft grote zorgen over de ontwikkelingen rondom…
Brief aan minister Schreinemacher
Het MVO Platform stuurde de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel…
Oproep aan de minister: steun herziening OESO-richtlijnen
In deze brief roept het MVO Platform minister de Bruijn…
Neem ook het midden- en kleinbedrijf mee in regels voor verantwoord ondernemen
Voor effectieve, impactvolle wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen is het…
Uitvoeringswet EU-Conflictmineralenverordening
Het MVO Platform is voorstander van het verplichten van due…
Input SO IMVO 27 mei 2020
Bedrijven wereldwijd zijn zwaar geraakt door de crisis en spelen…
Inbreng rondetafelgesprek Tweede Kamer VN-verdrag mensenrechten en bedrijfsleven op 21 november 2019
Het MVO Platform is groot voorstander van bindende maatregelen voor…
Brief Handelsagenda – OESO-richtlijnen als begrotingsindicator
Op 14 en 15 november komt de Handelsagenda aan de…
Brief AO IMVO – OECD Due Diligence Guidance for RBC
Op 14 november is het AO IMVO. Het MVO Platform…
Brief AO Beleidsnota Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
In reactie op de beleidsnota “Investeren in perspectief” van minister…
Visie MVO Platform op de bijdrage van bedrijven aan de SDG’s
Het MVO Platform werkt in dit stuk uit hoe een…
Brief MVO Platform over evaluatie IMVO-beleid
Het MVO Platform vindt het belangrijk dat onderzoek wordt gedaan…
We gaan graag in gesprek met @MonaKeijzer zoals zojuist toegezegd in #AObedrijfsleven Wat kan NL – en vooral @EZK -… https://t.co/AZ7NDuqIor
After long consultations and negotiations 48 governments of OECD Working Party on Responsible Biz adopted Due Dilig… https://t.co/pGRwpbgX48
Brief aan de Kamer voor de begrotingsbehandeling
Dit kabinet heeft in diverse nota’s gesteld dat bedrijven worden…
Nederlands plan ziet louter de mooie kant van bedrijven
In 2030 zou de wereld verlost moeten zijn van honger en armoede, moet iedereen toegang hebben tot schoon drinkwater en veilige toiletten én is er gezondheidszorg voor iedereen. Dit zijn enkele van de 17 duurzame…
Brief aan de Kamer over het Plan van Aanpak voor de SDG’s
Het MVO Platform constateert dat het Plan van Aanpak van…
Raad van Europa hernieuwt commitment aan UNGP
De Raad van de Europese Unie – dus alle 28 lidstaten gezamenlijk – sprak zich op 20 juni uit over bedrijfsleven en mensenrechten. De Raad herbevestigt en verstevigt het commitment aan de UN Guiding Principles…
Bedrijfsleven en mensenrechten: goede intenties maar nog veel te doen
Op 11 mei vond de conferentie ‘EU Roadmap for Business and Human Rights’ plaats. Centraal stond de vraag hoe ver we zijn met de implementatie van de UN Guiding Principles on Business and Human Right…
EU must lead by example to be global leader on business and human rights
The EU Roadmap to Business and Human Rights Conference in Amsterdam opened with a clear message: the EU needs to lead by example in order to be a credible global promoter of human rights and…
States: use the full spectrum of tools to make sure human rights are respected
The second plenary of the EU Roadmap to Business and Human Rights Conference focused on Human Rights Due Diligence and the role of States. The speaker’s panel was a mix of academics, legal experts, business…
Aanbevelingen aan de Europese Raad
Als onderdeel van het EU-voorzitterschap wil Nederland in de Europese Raad (Ministers van Buitenlandse Zaken) het onderwerp bedrijfsleven en mensenrechten agenderen en komen met conclusies over verdere beleidsstappen. Daarbij staat de aandacht voor toegang tot…
Conferentie Bedrijfsleven en Mensenrechten
Het MVO Platform en andere maatschappelijke organisaties organiseren samen met de Nederlandse overheid een conferentie over bedrijfsleven en mensenrechten met de titel ‘EU roadmap to business and human rights’. De conferentie – op 11 mei…
Brief aan de Tweede Kamer voor de begrotingsbehandeling BuHa-OS
In november 2015 vindt in de Tweede Kamer de begrotingsbehandeling…
Cacaobarometer legt vinger op de zere plek
Uit de cacaobarometer van 2015 blijkt dat bestaande initiatieven en programma’s onvoldoende zijn om de problemen van cacaoboeren aan te pakken.Er heerst nog steeds extreme armoede en de productieketen wordt toenemend gedomineerd door een klein…
Erkenning misstanden in ketens, nu nog effectief beleid
Op 1 juli verscheen de beleidsbrief MVO, ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen loont’. Het eerste wat opvalt, is dat dit stuk werd aangekondigd als “kabinetsvisie” en nu gepresenteerd is als “beleidsbrief”. Wat betekent dat? Ontbreekt het aan…
Nieuwe MVO visie Europese Commissie
Op 25 oktober presenteerde de Europese Commissie haar nieuwe visie op MVO. Deze ‘mededeling’ laat zien dat de tijden veranderd zijn: voorheen was MVO voor de EU een vrijwillige keuze en verantwoordelijkheid voor bedrijven alleen….
Brief MVO Platform voor AO Mensenrechten
Deze brief werd namens het MVO Platform gestuurd aan de…
Ruggie’s slotaanbevelingen gepresenteerd
De slotaanbevelingen van Ruggie zijn verschenen. Deze aanbevelingen of guiding principles dienen om het door Ruggie ontwikkelde Protect, Respect en Remedy kader operationeel te maken.Het zijn geen afdwingbare normen maar door veel stakeholders bij dit…
MVO Platform reageert op Ruggie’s draft Guiding Principles
Het MVO Platform geeft input op Ruggie’s Draft Guiding Principles om ketenverantwoordelijkheid krachtiger in de Guiding Principles op te nemen.Deze Guiding Princles zouden duidelijke handvatten moeten bieden voor het in de praktijk brengen van onder…
Lancering Nederlandstalige ISO 26000
Op donderdag 9 december vond het introductieseminar ‘ISO 26000: Zet goede bedoelingen om in goede acties’ plaats in het World Forum te Den Haag. De dag stond in het teken van de lancering van de…
Britse parlementaire commissie pleit voor internationaal verdrag mensenrechten en bedrijfsleven
Op 16 december 2009 bracht de Britse Parlementaire Mensenrechtencommissie het rapport ‘Any of our business? Human rights and the UK private sector’ uit. Dit rapport is het resultaat van een onderzoek dat de commissie uitvoerde…
Duidelijke MVO-normen voor de wereldwijde elektronicasector
In een nieuwe publicatie worden MVO-normen geformuleerd voor het omgaan van bedrijven met mensenrechten en milieukwesties in de mondiale toeleveringsketen van de elektronicasector. Reset pleit voor grotere betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, met name vakbonden. Dit…
ISO Richtlijn voor MVO bijna klaar
In mei kwamen meer dan 300 MVO-experts uit de hele wereld in Quebec bij elkaar om de laatste conceptversie van ISO 26000 Guidance on Social Responsibility te bespreken. Na vijf jaar van ontwikkelen en onderhandelen…
Protect, Respect and Remedy: a Framework for Business and Human Rights
Responding to the invitation by the Human Rights Council for…
Overheden falen in beteugeling wangedrag bedrijven
Nieuw onderzoek van OECD Watch wijst uit dat zonder verbeteringen de OECD-richtlijnen hun betekenis verliezen.Het Model NCP bevat voorstellen om het functioneren van de Nationale Contact Punten te verbeteren. Aanbevelingen lopen uiteen van principes als…
Nieuwe samenstelling NCP bekend
Het Nationaal Contact Punt (NCP), meldpunt voor schendingen van de OESO Richtlijnen voor multinationale ondernemingen, heeft een nieuwe samenstelling.Vanaf deze zomer bestaat het NCP uit voorzitter Frans Evers (voormalig directeur Natuurmonumenten), Herman Mulder (voormalig vice-president…
OESO klacht tegen G-Star geaccepteerd
Het Nederlandse Contactpunt voor de OESO richtlijnen gaat de klacht die de Landelijke India Werkgroep en de Schone Kleren Kampagne indienden tegen G-Star in behandeling nemen. De belangrijkste toeleverancier van G-Star in Bangalore wordt beschuldigd…
OESO-klacht tegen Shell
Gedupeerden van Shell hebben 15 mei klachten ingediend over het gedrag van olieconcern Shell in de Filippijnen en Brazilië. In São Paulo, Brazilië, gaan de voornaamste klachten over chemicaliën die Shell daar al twintig jaar…
Belgische NGO’s teleurgesteld over NCP uitspraak
Tot teleurstelling van de coalitie van NGO’s die een jaar geleden een procedure inleidden bij het NCP tegen George Forrest International SA heeft het NCP de zaak afgesloten met de conclusie dat Forrest de OESO…
GRI G3 Richtlijnen
Na de publicatie van de GRI Richtlijnen voor duurzaamheidrapportage in 2002 heeft het GRI een feedbackprocedure opgestart. Doel van deze procedure is om op basis van de praktijk de richtlijnen te vernieuwen en verbeteren.In oktober…
VN: John Ruggie presenteert interim rapport
In april 2005 stelde Kofi Annan de Amerikaan John Ruggie aan als ‘speciaal vertegenwoordiger’ voor mensenrechten en bedrijven. In februari 2006 presenteerde Ruggie namens de VN- mensenrechtencommissie een interim rapport. In het rapport laat Ruggie…
ISO proces
Op 28 maart is de nieuwe conceptversie van de ISO SR 26000 richtlijn verschenen. Stakeholders kunnen tot 18 april op dit concept reageren. ISO 26000 heeft als doel organisaties richtlijnen te bieden voor het operationaliseren…
Noors NCP stelt klagers in het gelijk
De NCP-procedure van ForUM (Noors netwerk van milieu- en ontwikkelingsorganisaties) tegen Aker Kvaerner heeft geresulteerd in een verklaring waarin het NCP de klagers in het gelijk stelt. Aker Kvaerner verlaat Guantánamo Bay.Op 26 juni 2005…